Jaanipäeval hakkas juba varahommikul inimeste voorid …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Jaanipäeval hakkas juba varahommikul inimeste voorid …

Tekst

[---] Jaanipäeval hakkas juba varahommikul inimeste voorid teel liikuma. Need olid enamasti vanad inimesed, kes polnud jaanitulel käinud, kuid nende perekonnaliigetest oli mõnigi kalmule kantud ja nüüd ruttasid nad sinna, et hauale lilli viia ja ka kaugemalt tuttavate[ga] juttu vesta. [---] Noorrahvas läks kalmistule hiljem. Nad olid vast päevatõusuks kodu jõudnud ja nüüd oli uni magus. Nüüd läksid nad osalt jala või jalgratastega, kusjuures püüti ajada ka sirget teed. [---] Oli omaste haudadel veidi peatatud, jalutati kõnniteedel, et kohtuda tuttavatega. [Surnuaia] värava taga oli aga päris laat. Seal oli kaupmehed oma putkad juba varahommikul üles löönud ja ega seal ostja puuduse üle ei kaebatud.
Jutluse ajaks kogunes enamik rahvast kabeli juurde, kuna osa edasi jalutas. Perenaistel oli surnuaial kaasas leivakotid hea ja paremaga ja meestel ka viinapudelid. Nüüd võeti need omaste haudade juures lahti, söödi ise ja pakuti ka tuttavatele.
Rahvas hakkas aeg-ajalt laiali valguma, kuid üksikud paarid viibisid seal õhtuni.

Kommentaar

Kooskäimine.

Kihelkond

Viru-Jaagupi

Koguja

H. Lepiku

Kogumisaasta

1970

Täisviide

RKM II 275, 195/8 < Viru-Jaagupi khk – H. Lepiku (1970)

Tähtpäev

Jaanipäev

Teema

SURNUTEPÜHA

Tähtpäevateksti nr

62

Teksti nr

3624
Date Added
September 21, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / / / / /
Citation
“Jaanipäeval hakkas juba varahommikul inimeste voorid …,” Eesti rahvakalender, accessed April 16, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47624.