Tekst

Üheks kombeks oli minu noorpõlves jaanipäeval võõras kirikus käimine. Siit külade nooremad käisid Rapla kirikus, ka mina isegi käisin. Kakskümmend versta sai jala ära käidud, tagasi tulles sama pikk tee ja väsimust nagu ei olnud tundagi. Vigala nooremad käisid jälle Märjamaa kirikus ja Märjamaa külad, kellel Nissi ligemal oli, käisid seal Nissi kirikus. See oli suur asi teistele rääkida, kuimitmes kirikus keegi oli käia saand. Ja jaanipäeval on valge aeg, öö läbi võis käia, kui päevast ei jätkunud. Sel ajal oli kirikutee ainuke nooremate kokkusaamise koht, ei olnud siis pidusid ega muid lõbustusi.

Kooskäimine.

Märjamaa

E. Poom

1955

RKM II 42, 554 (4) < Märjamaa khk – E. Poom (1955)

Jaanipäev

SURNUTEPÜHA

63

3625
/ / / /
Citation
“Üheks kombeks oli minu noorpõlves jaanipäeval …,” Eesti rahvakalender, accessed April 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47625.