BERTA - Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaas

Nigulapäev - 9. mai

Setude, idavõrumaalaste (peamiselt õigeusu alade) püha. Tähistatakse püha Nikolause (Nigula, Migula) päeva. Praeguseks sisuliselt unustusse vajunud püha, millele nime andnud pühaku olulisuse märgiks on enam kui 300 Eesti kohanime. Pikemat aega säilis ristikäikude tava, samuti küünalde ja toitude kirikusse õnnistada viimine vilja kaitseks. Mitmes külas (nt Tailova, Soptja) oli sel päeval kirmas. Alustati ubade ja herneste külvamist.

Keelud

Keelatud oli hobustega töötamine.

Legendid

Migul ja püha Jüri jõudsid rännakul lesknaiseni, kelle hobune oli kündes mutta kinni jäänud. Et pühameestel olid valged rõivad seljas, polnud Jüri nõus appi minema. Migul läks ja aitas kehvast toidust nõrga hobuse välja ja sai tasuks kaks püha aastas (Ello Kirsi poolt kirja pandud legend).

Püha Nikolaus

Piiskop Nikolausega on seotud mitmeid tähtpäevi, millest tänastele inimestele on tuntum jõulupüha jõuluvanaga, kelle prototüübiks on Nikolaus. 9. mai on Püha Nikolause 1087. aastal aset leidnud ümbermatmise mälestuspäev.

Nigulapäev Viru-Nigulas

“Vallapäevad toimuvad alati ühel ajal, olles seotud nigulapäevaga,” rääkis Viru-Nigula rahvamaja kunstiline juht ja noorsootöötaja Krista Pärn. Nigulapäev on teatavasti 9. mail.

Vallapäevad algavad 7. mail traditsioonilise kodupaigapäevaga, mille teemaks on tänavu “Viru-Nigula kolhoos 1949-1993”. “Valla koduloomuuseumis avatakse sel puhul näitus. Õhtul toimub rahvamajas endiste kolhoosnike koosviibimine. Ootame kõiki kolhoosiga seotud inimesi ning oleks hea, kui nad osalemissoovist eelnevalt koduloomuuseumisse teada annaksid,” lausus Pärn.

Samal päeval võtab Viru-Nigula vald vastu Soome Karvia sõprusvalla delegatsiooni. Vasta Põhikoolis toimub õpilaskonverents ja moeshow “Koolivorm”.

Laupäeval, 8. mail toimub laat. “Eelmisel aastal läks see küll väga hästi korda, rahvast oli väga palju,” kinnitas valla kultuuritöötaja. “Rahul olid nii ostjad, müüjad kui ka korraldajad. Ilmselt tulenes rahulolu sellest, et rõhusime kodumaistele kaupadele, kodu- ja käsitööle, maalähedasele toodangule.”

Laadapäev algab pasunakoori tervitusmänguga, päeva edenedes võib jälgida parima koduõlle selgitamise konkurssi, osa saada sportmängudest ja moekonkursist “Pillirookostüümid”. Kohal on ka kinobuss, mis näitab kahte filmi (üks neist kindlasti äsjavalminud “Veepomm paksule kõutsile”) ja kus iga huviline võib töötoas oma isikliku lühifilmi valmis teha. Laat ei jää ära ka lausvihma korral – sellisel juhul kolitakse lihtsalt katuse alla.

9. mail jätkuvad vallapäevad kontsert-jumalateenistusega Viru-Nigula kirikus.

“Tahame vallapäevadega propageerida oma kodukohta,” ütles Krista Pärn. “Tahame, et meie vald ei jääks noortest tühjaks, vaid et nad siia ikka tagasi tuleksid.”

Üha rohkem ja rohkem populaarsust võitvad Viru-Nigula vallapäevad toimuvad tänavu 7.-9. maini.

Laupäev 26.06.2004 Kuulutaja

Ainult kaks korda aastas

Tallinna Niguliste kirikus asuv hansalinnade suurim kappaltar oli pakku viidud 1944. a. märtsipommitamise ajal ja säilus. Nüüd teeb ta oma tiivad lahti kaks korda aastas nigulapäeval: 6. detsembril ja 9. mail.

kevadisel nigulapäeval 9.mail avatakse Tallinna vanalinnas Niguliste kirikus asuvas muuseum- kontsertsaalis peaaltari tiivad ja rahvas saab imetleda seesolevaid puitskulptuure. Nii sai ka äsjamöödnud nigulapäeval selles keskaegses basiilikas osa võtta ekskursioonidest, nautida orelimuusikat ja kuulata loengut püha Nikolause teemal. http://www.eesti.ca/main.php?op=article&articleid=5782

12 Dec 2003 Riina Kindlam

Lisa enda kommentaar tähtpäeva kohta | Loe selle tähtpäeva kommentaare