BERTA - Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaas

Lõpupidu – juuni

Enamasti korraldab lõpuaktuse ja mõnikord ka peo eelviimane klass. Nii sõltub nende fantaasiast ja heast tahtest, kuidas saal on ehitud (tihti kaskedes ja lillevanikutes), milline on aktus ja mida nad teele saates soovivad. Teadagi sõltub mõndagi ka õpetajatest ja agaramatest lapsevanematest. Tegemist on nii olulise päevaga, et välja tuuakse riigi- ja koolisümboolika – riigi- ja koolilipp.

Kindlasti esinevad taas esimese klassi õpilased ja vahel viivad ka lõpetajad saali aktusele. Hea tava kohaselt on väike kontsert, peetakse heasoovlikke kõnesid, klassijuhatajad ja direktor esinevad pidukõnedega nagu ka abiturientide esindaja ja . Peamine on aga, et pidulikult riietatud lõpetajad saavad lõputunnistuse ja kooli poolt lilled. Antakse üle medaleid, meenete ja aukirjadega märgitakse teenekaid õppureid, olümpiaadivõitjaid, sportlasi. Kingitakse selleks puhuks valminud mälestusalbumeid kaaslaste ja õpetajate fotodega. Abituriendid peavad lilledega meeles õpetajaid, sõpru, klassikaaslasi. Lakkamatult pildistatakse. Sageli on koolimajas näitus lõpetajatest imikute ja väikelastena ning palju muud vahvat.

Tõeline tohuvabohu vallandub aga õues, kus ootavad sugulased, õed-vennad ja sõbrad. Pidulikult riietatud ja pidusoengutega lõpetajad annavad paiguti tõelise moedemonstratsiooni. Kingitakse kauneid lilli, vahetatakse õnnitlusi, tehakse klassi- ja lennupilte.

Kogu tänapäevase kirevuse ja melu juures on lausa raske kujutleda, et mõnes kohas veel 1960. ja 1970. aastatel osteti maakoolis kogu klassi tüdrukute jaoks ühesugune kangas (paremat riiet oli raske saada, neid käidi suurlinnadest ja vahel isegi Venemaalt hankimas) ja õmmeldi ühesugused rõivad. Mõnikord tähendas see koguni kahte teistega ühesugust kleiti (üks aktuseks, teine õhtuseks peoks). Linnades oli sarnaseid kleite harva.

1980. aastate lõpus ja 1990. aastate lõpus, rahvusliku meelestatuse kõrgaegadel kandsid paljud koolilõpetajad rahvariideid, mis oli sellele ajastule tunnuslik.

Õhtune pidu peetakse enamasti koolimajas või selleks üüritud saunas. Harva lõpeb pidu enne hommikut. Ametliku osa lõppedes jätkatakse seda mõne koolikaaslase suvilas või muus paigas.

Lisa enda kommentaar tähtpäeva kohta | Loe selle tähtpäeva kommentaare