9. Kuda mees ussi käest raha ära võttis.

J. P. Sõggel Paistu-Kaarlist.

Ühel talumehel oli alati raha puudus. Korra juhatati mees unes metsa äärde suure kivi juurde; sääl olla raha terve tünder. Ära pidada seda aga neljapäeva ööse kella kaheteistkümne aial tooma. Kivi pääl olla suur nõeluss; sellele ei olla tarvis midagi lausuda. Siis ei teha uss viga.

Mees mõtles: Tühja kah! Unenäod on mitut petnud, petavad mind ka!"

Teisel ööl juhatati jälle, ja ka nüüd jättis mees minemata. Kolmandal ööl juhatati jälle. Mees mõtlema: "Pagana pihta! Ma katsun korra, kas unenäod tõesti tõtt jutustavad!"

Järgmisel neljapäeva öösel kella kaheteistkümne ajal läks mees metsa äärde suure kivi juurde, labidas seljas. Kivi juurde jõudes nägi mees ussi kivi pääl ja raha ussi ligidal.

Mees ajas käe pikali ja tahtis raha ära võtta. Aga uss ajas ennast õigeks ja tõmbas raha kõhu alla.

Mees mõtles tüki aega. Hakkas viimaks labidaga kivi külje alt kaevama. Kaevas ja saigi kivi alt katla täie raha kätte. Nüüd oli ka uss kivi päält kadunud.

Mees kandis raha koju. Seda sai sada selja täit, igas seljatäies kuuskümmend kamalu täit. Pärast seda ei kuuldud meest enam raha puuduses olevat.