78. Varanduse tuli.

J. Johannes Kõrgesaarest.

Ennemuiste öeldud Kõrgesaare mõisa kubjale öösel unes: “Mine neljapäeva õhtul hobuste kopli, säält sa saad varandust.”

Kubjas läinudgi neljapäeva õhtul nalja pärast vaatama. Kui ta koplisse saanud, näinud ta kohe, kuida üks väikene tuli suure tamme all põlenud. Kubjas saanud küll aru, mis tuli see on. Võtnud nua tupest ja pistnud kesk tule sisse püsti ja läinud jälle koju.

Hommiku läinud kubjas vaatama, ehk on midagi maha jäänud. Sääl tamme all olnud kaks suurt veski kivi maas, üsna tuliuued. Kubjas katsunud kivi üles tõsta, aga ei saa, liig raske. Ta läinud kohe koju hobusid ja abi tooma, et saaks kiva ära viia.

Kui ta abiga tagasi tulnud, pole kivide asetgi enam maas olnud. Vanakonn oli kivid jälle ära viinud. Nii jäi mees kõigest ilma.