76. Ummumägi.

J. Soodla Tormast.

Ummumägi on Torma kihelkonnas Lains-Tähkvere vallas Hanselja metsas rabasoost ümber piiratud liivamäekene. Mis põhjusel teda rahva suus nimelt “Ummu” mäeks kutsutakse, ei ole mitte teada. Vanade juttude järele arvatakse, et vanast sõja ajal soldatid oma raha varandust, kullas ja hõbedas, sinna kohta ära peitnud, sinna kohale mütsidega liiva pääle kandes. Pärast aga leidsivad varanduse mahamatjad köik sõjas surma. Varandus puhkab täna päevani nimetatud mäe all.

Nii arvatakse rahva juttude järgi seda varandust ikka praegust veel sääl peidus olevat. Mitmed on teda küll sääl kaevamas käinud, aga siiamaani on kõik nende vaev asjata olnud. Mis ööse kaevatud, on päeva ajal kinni kasvanud. - Korra näidatud ühele mehele unes, et minna varandust välja kaevama, aga olgu sääl juures vait, kui ka midagi iseäralikku näha peaks olema. Kui ta mingi asja üle oma imekspanemist sõnaga ehk teoga üles avaldab, kaduda esiti nähtus ja silmapilgul kõik varandus maa põue tagasi, ja nõnda olla tema kaevamine tühi töö.

Mees, kelle nimi Hans olnud, võtnud enesele teise pere Peetri kaasa abiks varandust välja kae vama, läinud tööle; kuni lõuneni tegivad nad ilma ümber vaatamata tööd. Viimaks korraga tõmmanud Peetri tähelepanemist ilus kullakarva sulgedes hiilgav laululind enese pääle, kes väga ilusasti laulnud, nii et Peeter oma imekspanemisest ennast taltsutada ei olla suutnud. Unustanub seltsimehe Hansu hommikust manitsust, hüüdnud: “Hans, kas oled sa ennemast niisugust ilusat kullakarva laululindu näinud?”

Hans visanud labida käest ja ütelnud: “Nüüd on meie töö kõik asjata!” Ummumägi kasvis kohe uuesti kinni. Varandus puhkab tänapäevani mäes ja ootab imelikku leidjat.