73. Raha-auk Üleaugu mäel.

A. Reimann Hanilast.

Üleaugu mäel põlenud raha auk iga neljapäeva öösel. Mõned olla käinud ka kätte saamas, aga ikka vajunud raha maa põhja. Kivi, kelle ääre all raha auk olla, on trepi astmete moodi.

Kord läinud Raguni isa päise päeva ajal - ilm olnud selge, päike paistnud heledasti, - selle kivi juurde ja näinud: kivikordade pääl olnud palju kuld ja hõbe-raha. Seda päikese paistel hiilgavat raha nähes ütelnud ta: “Tule Jumal appi! kust see raha ometi siia on saanud.” Olnud need imestamise sõnab ööldud, kohe läinud raha kõlinal maa põhja. Vanamees jäänud pärani suuga kivi juurde vahtima.

Seda raha ei pidada mitte väikse vaevaga kätte saama, vaid selleks pidada auk saama kaevetud, kolm sülda pikk, kolm sülda lai ja kolm sülda sügav. Siis kui nii suur saada tehtud, ei pidada raha enam eemale minna saama ega sügavamale vajuma kui kolm sülda.