7. Naene raha-augul.

J. Seland Jõhvist.

Ühele naisele ööeldud öösel unes: "Mine neljapäeva õhtul teie toa ette suure kivi juurde. Kaeva sääl päeva-tõusu poolt küljest. Siis saad raha-katla kätte. Aga ära kedagi appi võta. Kõik pead sa üksipäini korda saatma!

Hommikul tõusnud naene üles. Olnud väga rõõmus juhatuse üle. Oodanud suure igatsusega neljapäeva õhtut.

Pea jõudnud aeg kätte raha-augule minna. Naene läinud kivi äärde ja hakanud kaevama. Kaevanud juba nii palju, et katla päälmine kord silma paistnud.

Õnnetuseks tulnud korraga naese oma mees sinna. Mees ütelnud: "Mis kuradi raha-augu kaevajaks sina oled hakanud, et sul päevast aega järele ei jäänud!"

Seda ehmatust, mis nüüd tulnud!

Kivi hakanud raksuma ja paukuma. Kolinal vajunud raha-katel selle jutu pääle maa alla.

Mees ja naene ei saanud ehmatuse pärast sõnagi suust. Küll kaevanud pärast seda kohta, aga ei leidnud enam midagi.

Nõnda vajus naese õnn maa põhja.