65. Kelle vaev, selle veri.

J. Kangur Pärnust.

Pärnu ligidal Niidu mõisa pargis olevat rahaauk. Kaks vana mända kasvavad pääl. Raha võida ainult siis kätte saada, kui järgmisi nõudmisi täidetavat: Mingu keegi punase habemega ja juustega mees neljapäeva öösel, just punkt kell 12 sinna ja võtku kolm pudeli täit vett kaasa; sääl põleda sinine tuli raha-augu pääl. Esmalt valatagu esimesest pudelist vesi tulde ja ütelgu: Kelle vaev, selle veri! Siis valatagu teine pudeli täis tulle ja üteldagu: Kelle vaev, selle õnn! Kui siis kolmat pudeli täit valatavat, siis pidavat ütlema: Kuradi päralt olgu hing! siis alles saada raha maa pääle tulema.

Keegi Tammiste mees oli õnne katsuma läinud. Kaks pudeli täit oli juba ära valanud, aga kui kolmat pidanud valama, tulnud talle hirm pääle ja ei julgenud enam viimast sõna : Kuradi päralt olgu hing! välja ütelda, selleparast jäänudgi ta rahast ilma. Suure hirmuga jooksnud ta pargist välja ja koju. Mitu päeva värisenud ihu selle järele.