59. Riia Doomkiriku varandus.

H. Lell Riiast.

Korra tulnud võõrad mehed Riia Doom-kirikusse raha lugema, sest et nende varandus vanast ajast sääl seista. Kiriku teener palunud, et nad teda ka ühes võtaksivad rahakeldrisse. Võõrad võtnud, enne mähkinud aga kiriku teenri silmad rätikuga kinni, vedanud siis mitu korda hoovi pääl ringi ja viimaks treppidest üles, alla. Tüki aja eest läinud suur raud-uks lahti ja mehed saanud ühte avarasse ruumi. Siin tehtud teenri silmad lahti, pandud küünlad põlema ja mehed istunud suure laua taha ja hakanud raamatuid sorima. Kõik keller ümberringi olnud salvesid täis, neis igas ühes olnud kuld, hõbe ja vaskraha. Viimaks, kui mehed tööga valmis olnud, mähkinud nad jälle teenri silmad kinni ja tulnud välja. Räägitakse, et Doomkirikust maaalune tee Väina jõe alt läbi minevat. Doomkirikus seista Jesuiitide varandus, mida nad seatud aja järele lugemas käia.