57. Kivivarre linn.

H. Lell Riiast.

Aakres (Rõngu kihelk.) on vana linnamägi, kus vanast linn olnud. Mäe juures on talu, nimega Kivivarre, sellest on ka maagi oma nime saanud “Kivivarre linnamägi." Korra olnud üks mees Jaaniööl linnamäe lähedal õitsel. Ta kõndinud sääl mäe all võsastikus, tahtnud viimaks üles mäe otsa minna. Vaevalt saanud mees jala mäe küljele, kui hääl hüüdnud: “Eest ära, kivi läheb!” Mees astunud tagasi ja Suur kivi veerenud mäest alla, jäänud soo äärde seisma. Mees vaadanud üles: mäe pääl suur linn, kõrged müürid ümber, vana moodi riietega tundmata rahvas vallide pääl. Mees vaadanud tüki aega, keeranud ennast ümber ja vaabanud selja taha soo poole, kas hobused veel ilusti on, keeranud siis linnamäe poole. Linna ei enam, mägi nagu ennegi, ainult suur kivi mäe all, mis alla oli veerenud; seda kivi võib praegu sääl näha.