55. Rannu linnamäe varandus.

H. Lell Riiast.

Räägitakse, et Rannu linnamäe sees suur varandus maha olla maetud. Mitmedgi tahta seda varandust välja kaevata, aga keegi ei tea õiget kohta. Päälegi hoidvad kulla tündrit vanapagan ise.

Korra läinud kesköösel üks mees säält mööda. Näinud: mäe küljel põlenud sinine tuli, tule taga olnud keldri suu, selle ees seisnud must mees ja hoidnud kolmeharalist raudharki käes, mehe kõrval olnud suur kulla tünder. Möödaminejal mehel olnud püss kaasad, pannud hõbekuuli sisse ja lasknud. Tuli kustunud ära, must mees jooksnud mäest alla järve; kadunud suure vee kohinaga, ainult sinine suits keerelnud vee pääl. Kulla tünder olnud kadunud, ka keldrist ei olnud märkigi järele jäänud.

Teisel päeval läinud mees vaatama; näinud: kust must mees järve jooksnud, olnud hobuse jala asemed näha, tule asemel olnud paar vana raha maas.

Pärast ei ole keegi sääl enam midagi näinud.