51. Rõngu lossi varandus.

H. Lell Riiast.

Keegi kuulnud, et Rõngu lossi all keldris suur varandus seista. Müüri alt läheb vana võlvitud tee mäe sisse; seda mööda mõtelnud mees keldrisse minna. Ta võtnud laternaga tule kaasa, läinud kuni raud-ukseni, mille ta suure vaevaga lahti murdnud. Tahtnud kohe sisse astuda, aga näinud ehmatades, et kulla tündri otsas oinas istunud. Tündri kõrval kuldtooli pääl istunud preili ja kudunud sukka.

Niipea kui mees uksest sisse tahtnud astuda, käinud kange kõmin, preili kiljatanud ja kadunud. Mees ehmatanud nii ära, et suure hädaga välja saanud. Pärast ei ole keegi enam julgenud sinna kulda minna otsima.

Maaalune tee, mis säält kuni Rõngu kirikuni minevat, on prügi ja pahna täis aetud. Mõne aastakümne eest olla säält keldrist palju sõjariistu leitud. 1896 aastal on pikne suure tüki mäe küljest ära löönud, kus suured kivid ja müür nähtavale tulivad. Lossimägi on osalt männa ja lehepuudega kaetud, varem vaatab üle nende latvade mäelt alla orgu.