50. Rahakatel lees.

J. Abreldal Kuusalust.

Kahala külas Oluva peres istunud korra kümneaastane poiss leelõukal. Korraga näinub poiss, et üks katla moodi riist tõusnud tuha seest ülesse ja hiilganud, raha täis. Poiss hakanud sangast kinni ja mõtelnud ise: "Lähen kambrisse, näitan isale!"

Katel olnud aga nii raske, et poiss pole jaksanud teda leest välja tõsta. Hakanud isa appi hüüdma: "Isa, tule, aita rahapotti leest välja tõsta!" Kohe hakanud katel sedasama viisi tagasi vajuma, nagu ta esiti ülesse kerkinud. Poisi isa tulnud küll ruttu sinna, näinud ka seda vajumist, aga pole enam midagi võinud parata. Vana mees kaevanud lee kohta sügava augu, seni kui vesi vasta tulnud. Viimaks langenud ahigi auku, Suure vaevaga pääsnud mees ise hingega august välja. Rahakatel aga olnud ja jäänud kadunuks.