48. Toolse kast.

A. Kivi Hõbedalt.

Mehele, kes Toolse ligidal elanud, antud võtmed unes kätte ja öeldud:

"Mine päästa, oma pruut Toolsel ära! Ära karda kedagi, kes selle kasti ümber on, kus sees su pruut on. Katsu missugune võti kasti lukule hakkab ja siis tee uks lahti. Küll siis näed, mis säält leiad! Leiad pruudi, leiad raha!"

Mees läinud õnne katsuma. Läinud Toolse varemete juure. Leidnud küll kasti, aga kast olnud koledate elukatega piiratud. Mees kartnud ja läinud koju tagasi.

Teisel öösel näidatud mehele sedasama unes. Mees läinud jälle õnne katsuma, saanud aga elajatest tagasi kohutatud.

Kolmandal öösel näidatud mehele sedasama unes. Mees läinud jällegi. Nüüd olnud suur hulk koledaid metsalisi kasti ümber. Mees öelnud kohkudes:

"Tohoo kurat, elukaid, mis siin on! Ei ma julge kasti juurde minna."

Kohe vajunud kast pragisedes maa alla. Üks hääl hüüdnud veel maa alt:

"Viiesaja aasta pärast tuleb see kast jälle maa pääle ja inimesed võivad siis jälle oma õnne katsuda."

Mees läinud koju. Võtmed, mis talle unes antud, kadunud iseenesest ära.