41. Munga kirik ja maaalune tee.

M. Rekkaro Raikülast.

Vanasti olnud Rapla kihelkonnas Raiküla mõisa metsas Munga kirik. Praegu tunnistavad veel tema varemad temast tõtt. Suurest teest arvata 1/4 versta metsa sees on selgesti veel kivimüürid näha, mis jalga kaks ja mõnest kohast veel kõrgemad on.

Ennemuiste ehitand mungad selle kiriku, öösel teinud, aga päeval saanud ta paganatest ära lõhutud. Sääl olla ka nende munkade varandus kiriku kõrval keldris.

Kord näidatud ühele mehele unes: võta kang ja mine sinna, kiriku kõrval on kelder, (mille trepp ja sisse käidav rauduks veel näha olla), säält läheb rauduks sisse, sina tao niikaua kangiga kui uks lahti läheb, siis tuleb must härg sulle vastu. See löö maha ja mine julgesti sisse ja otsi, mis leiad.

Ometigi ei julgenud mees seda öösel teha, sellepärast seisab praegu alles see varandus sääl paigal.

Vanasti olnud mõisa talli juures veel rauduks näha, mis nüüd aga juba sambla ja rohuga umbseks on kasvanud. Säält olla korra kaks meest laterna tulega alla läinud; alt läinud ilus võlvitud tee. Mehed läinud hulga maad edasi, arvand endid juba kiriku lähedal olevat, sest see ei ole mitte mõisast kaugel, arvata 3/4 versta. Sääl jäänud õhk väga umbseks ja nii kui paha hais tulnud vastu, nemad katsunud küll veel edasi tungida, viimaks tulnud neile must siga vastu ja sea röhkimise pääle kustunud tuli ära. Mehed pööranud selle pääle tagasi. Tagasi tulles põlenud tuled küll hästi.

See tee minna otse heinamaade alt ja Kuusiku mõisa juurest olevast Kasari jõe alt läbi mõisa rohu aida. Sääl on praegu veel kirik, niisamasugune kui Rapla kirik, muud kui paar trepi astet on põrand maast madalam. Sinna kirikusse läheb tee välja. Kirik on omas täielises olemises alles, muud kui ta vanadus teadmata. Praegu tarvitab teda mõisa kärner oma tööriistade päävarjuks.