37. Raha katel Kivilo jões.

J. Kurgan Kurnalt.

Harja-Jaani kihelkonnas Kivilo mõisa all jões olnud raha katel. Mõisa prouale näidatud muiste unes, et üks mõisa valge lehm pidada kaks musta härg-vasikat tooma. Kui nad kolmeaastaseks saavad, siis neid esimest korda ikkesse panna; nendega pidada siis saama raha katla jõest välja vedada; aga nõnda, et keegi kurja ei nimeta.

Unenägu läinud tõeks. Valge lehm toonud kaks musta vasikat. Kui nad kolmeaastaseks saanud, lasknud proua nad esimest korda ikkesse panna ja mindud nendega siis rahakatelt välja vedama: Pandud köied katla sanga külge kinni, üks teomees hirmutanud härgi takka, teine teomees käinud härjade ees. Juba tulnud katel lahinal kalda poole, sääl astunud korraga teine härg selle teomehe jala pääle, kes härgade ees käinud. Mehel olnud suur valu, süda saanud täis, ütelnud härjale: "Mis sa, kurat, mu jala pääle tallad!"

Kohe läinud köied katki ja katel läinud jõe põhja tagasi. Küll proua süda olnud teomehe pääle täis, et ta kurja ütles, aga mis enam teha; katel ehk praegugi veel sääl.

Tõnumardi Hindreku suust.