33. Raha auk

J. Schnell Kuusalust.

Kuusalu kihelkonnas Otsa talu väljal on üks suur kivi. Vana rahvas kõneleb sest, et selle kivi alla vanal ajal üks rikas krahv oma varanduse peitnud. Sest ajast saadik on Jaanilaupäevade öösetel selle kivi põhjapool kandis heledat sinist tuld nähtud.

Ükskord läinud Jaani tulelt minnes kaks noormeest sest kohast mööda. Järsku näinud nad aga kivi ääres tuld, mille ääres kaks meest tuld keppidega segades istunud, Mehed mõtelnud need esiteks oma seltsilised olevat ja läinud ligemale. Aga kui suur olnud nende ehmatus, kui nad seltsiliste asemel kolletanud nägudega vanakesi tule ääres silmanud. Mehed pannud kange ehmatusega jooksu, niipalju kui jõudnud ja pole enne seisma jäänud kui Otsa talu õues.

Sest ajast saadik on sääl veel mitu korda sinist tuld nähtud, aga kui sinna ligi on katsutud minna, kaob tuli ära ja kivi juure jõudes pole sääl midagi iseäralikku näha.

Räägitakse ka, et vahest Jaaniöösel kivi juures koera urisemist ja kassi näugumist kuuldud.