32. Helme lossi varandus.

P. Madisson Helmest.

Et Helme lossi varemetes varandus on, mis sinna vanal ajal varjule pandud, seda tõendavad mitmed jutud ja jutukesed rahva suus. Ka olla vana endise Helme lossi aseme pääl oleva nüüdse Helme mõisa omanikud mitu korda katseid teinud, et seda varandust kätte saada, aga nende katsed olla kõik asjataks jäänud. Kord elanud nimetatud mõisas herra, kellel himu tõusnud vanade varemete sees olevat varandust kätte saada, maksku mis maksab. Selleks otstarbeks valinud ta hulga töömehi ja lasknud neid varemete all olevaid keldrid või salaurkaid lahti kaevama hakata. Mitu päeva teinud mehed ilma asjata tööd; pääle mõne vana sõjariista ja ühe ehk teise tähtsuseta asja ei leidnud nad midagi. Kolmandal päeval jõudnud nad keldri juurde, millel tugev raud uks ees olnud. Suure vaevaga saanud mehed keldri ukse lahti ja astunud sisse. Suures võlvitud ruumis olnud mitmesugusid ja mitmes suuruses vaatisid ja tünnisid, mis meeste arvates vist kõik raha täis pidivad olema. Mehed tahtnud vaatisid keldrist välja hakata tassima, kui nad korraga ühe vaadi otsa pääl väikese mustakarva toa koerakese istuma näinud, kes neile hambaid vasta näidanud ja kurjasti urisema hakanud. Kohkudes jooksnud mehed kõik keldrist välja. Välja saades rääkinud nad lugu herrale, kes seda sugugi pole uskunud, vaid kurjaks saades ja mehi nuhtlusega ähvardades tahtnud ta neid uuesti keldrisse ajada, aga hirm musta koera eest olnud meeste südamates palju suurem kui herra viha kartus. Siisgi võtnud veel mõned julgemad mehed südame rindu ja tõtanub kaevatud käikusid mööda keldrisse tagasi, kus nad uue viirastuse näinud, sest koera asemel istunud nüüd varanduse vaatide juures noor naesterahvas, üleüldse mustas riietes. See tõstnud kaebliku häält ja vaadanud nii põlevate silmadega meeste otsa, et see vaade neil südameSs nagu nuga läbi läinud. Suure kisaga jooksnud nad tuldud teed tagasi ja kukkunud, kui koopast välja jõudnud, elutult maha. Teised mehed tõstnud eluta kehad üles ja ravitsenud neid nii kaua, kuni meestel elu tagasi tulnub. Aga mis ime oli meestega sündinud? Ükski teist korda koopas käijatest meestest pole enam näinud, kõik olivad pimedaks jäänud. Räagitakse veel, et ka nendele meestele, kes esimest korda koopas käinud, vana pimeduse valdade valitseja mõnda nuhtlust kaela saatnud, nii jäänud mõni neist kurdiks, teine jalutaks, kolmandal kuivanud käed ära ja veel mõnda muudki äpardust tulnud kurja vaimu võimul meeste kaela. Herra lasknud lahti kaevatud keldri jälle uuesti kinni ajada ja Helme lossi varandus puhkab praegugi alles puutumata varemete all maa põues. Ka käib veel rahva suus jutt, et Helme lossi müüridesse olla ka vanal ajal raha müüritud. Kord viinud säält üks reisija toobi kulda ära. See käinud rahva jutu järele nõia nõu täites kolm uue aasta ööd järge mööda Helme lossis valvamas, kus talle siis vaim varanduse kohta näidanud. - Praegugi võib müüri sees veel ümmargust auku näha, mida rahva suu välja võetud kulla toobi asemeks tunnistab.