31. Tondi raha.

M. Siipsen Rõugest.

Viiratse mees teinud kütisid. Läinud õhtu hilja veel vaatama, kas mõni ei ole ära kustunud. Näinud: terve koorem hõberaha kütiste vahel maas.

Mis nüüd hääks nõuuks? Kust otsast kõige esmalt pääle hakata? Ei muud midagi, ajanud särgi seljast maha, ladunud hää hunniku pääle, tirinud selga ja tulema.

Saanud aga parajalt sauna ukse ette, kui keegi teda seljast kinni sasinud ja hüüdnud: "Kuhu sa poiss lähed mu rahaga?"

Mees kohkunud ära, vaadanud tagasi. Määratu hirmsa näoga mees seisnud selja taga, sarved nagu sikul pääs, saba taga. Hirmus mees võtnud särgi siilust kinni, ei lase enam edasi ega tagasi.

Saunamehele tulnud hää mõte. Hakanud Issameied lugema. Kohe hakanud hirmutus taganema, lasknud lahti ja läinud oma teed. Saunamees astunud tuppa. Mehel ei tulnud esmalt sõnagi suust, kui naene küsinud: ,,Mis sa sääl nüüd seljas kannad?"

Viimaks pääsnud keelepaelad lahti: Mees hakanud rääkima: "Kallis naesuke, raha toon, selget hõberaha! Puhu tuluke ülesse, pane peerg põlema!"

Naene vasta: "Tohoo Hans, kas sa ei näe, et peerg põleb? Kuhu su silmad jäänud?"

Aga Hans ei näe midagi. Hans kottpime. Nüüd raha Küll, aga silmavalgus kadunud.

Tüki aega peab Hans naesega nõuu. Viimaks teevad selle otsuse, et tarvis raha Sinna tagasi viia, kust raha saadud, ehk tuleb nägemine siis tagasi. Mees võtnud voori selga ja viinud kütiste vahele tagasi. Sinna puistanud raha maha.

Sedamaid läinud mehe silmad jälle lahti: Mees tulnud koju, olnud paar nädalit nagu arust ära ja surnud siis.

Selle sauna ase, kus see mees elanud, olla Viiratse vallas Mustapalli külas Jürina talu karjamaal.