30. Suursaare nõiad.

O. Schantz Pootsist

Vanasti elanud Suursaarel (Hoglandi saarel) kuulsad nõiad. Need käinud kaugel põhjamaal lendavaid madusid valitsemas. Muidu pole madud neid kartnud kui pidanud neil nõiapeegel ligi olema. Kui lendavad madud neile tallale kippunud, pannud nad neile peegli ette. Selle pääle põgenenud koledad elukad kohe tagasi. Ka viinud nõiad neile iga kolme aasta taka meelehääd: ühe inimese. See inimene määratud seks liisu läbi. Meelehää saamise järele jäänud koledad elukad rahulisemaks.

Korra läinud Suursaare juures üks sõjalaev hukka. Tuukrid saadetud mere põhja rahakasti otsima. Sääl seisnud vanamees ja vanamoor rahakasti juures ja ütelnud: "Kui tahate eluga pääseda, siis minge oma teed!"

Tuukrid kohkunud ära, läinud ülesse. Uuesti aetud neid alla vaatama, kas vanamees ja vanamoor veel sääl. Tuukrid läinud uuesti alla. Endised vanamees ja vanamoor seisnud veelgi sääl ja ütelnud: "Tahate eluga pääseda, siis minge oma teed! Kolmat korda te siit enam eluga ei pääse!"

Tuukritel pole muud aidanud kui katsunud, et ülesse saanud. Keegi pole siis enam julgenud alla otsima minna. Arvatakse, et vanamees ja vanamoor Suursaare nõiad olnud, kes saarelt ära tulnud ja vees eluaset võtnud. Ses kohas, kus nõiad asuda, olla alati suuri laeneid näha. Need laened ei puhata peaaegu iialgi.