3. Raha koldes.

J. U. Veltmann Pootsist.

Korra elanud vana lesknaene. See olnud põhjatu rikas, aga ei täinud kellegile punast krossigi anda. Kui lese surma-tund ligi tulnud, ajanud lesk kõik pererahva toast välja. Poja naene aga pugenud salaja kambrisse ja vadanud läbi kambri ukse augu, mis vana eit tegema hakkab.

Vanaeit võtnud suure rahakoti kätte ja läinud sellega lõukale. Teinud tuha sisse sügava augu, pistnud rahakoti auku ja ütelnud ise: "Kelle käsi seda on siia pandnud, selle käsi võtku seda ka jälle tagasi!"

Vanaeit surnud ära. Pärast surma läinud minija koldest tuha alt raha ära võtma. Ei leidnud aga tuhast midagi. Sorinud küll tuha läbi, aga mis ei ole, ei ole.

Minija mõtelnud ja mõtelnud. Viimaks tulnud vanaeide sõnad meelde. Minija toonud surnu kolde ette, võtnud vanamoori käe oma kätte ja hakanud sellega tuhka segama. Kohe tulnud rahakott välja.

Minija võtnud rahakoti ära. Teinud lahti. Kott olnud kulda, hõbedat täis.