28. Velise rahaauk.

E. Miller Veliselt.

Korra vanasti näidatud Nurga peremehele unes, et Velise mõisa ligidal kuuse aia sees on raha-auk. Ta mingu, toogu neljapäeva öösel enne esimest kuke laulu raha august välja, aga tagasi tulles ei tohi ta tagasi vaadata, sündigu selja taga, mis iial sündida võib. Kui ta aga tagasi vaatab, siis rahast ilma jääb.

Peremees olnud arapoolne mehike, pole tohtinud üksi vaatama minna, võtnud sulase kaasa. Unes näidatud kohale jõudes tõusnud maa all kange pragin. Peremees jooksma, sulane järele, nii viisi jäänud mõlemad rahast ilma.

Seda lugu saanud ka Tärda Ott kuulda. Ta läinud teise neljapäeva öösel kuuldud kohale, leidnud rahaaugu üles ja toonud raha koju. Küll kuulnud ta seljataga kõiksugu koledaid hääli, aga et ta julge mees olnud, pole temale midagi paha sündinud.