26. Kivilo raha-august.

G. Hernesaks Perilast.

Kivilo mõisa väljal seisab suur kivi, mille all peab raha auk olema.

Korra näidatud ühele kehvale mehele unes, et sääl kivi all on raha auk. Mees pidanud nõuu, mis teha, ega pole midagi mõistnud pääle hakata. Viimaks tulnud mehele hää nõuu meelde, läinud nõia juurde küsima. Nõid ütelnud, et tarvis iga neljapäeva öösel kaevata kuni raha kätte saab, kuid seda mitte unustada, et ainult kuke lauluni võib kaevata, muidu võib ehk midagi õnnetust juhtuda.

Mees teinud, kuidas nõid õpetanud ja kaevanud esimesel neljapäeval õhtul. Kaevanud ju suure sügava augu kivi ääre alla, kui viimaks suur vask katla sang paistma hakanud, aga juba laulnud kukk külas ja mees pidanud töö seisma jätma ja kodu minema. Tulnud teine neljapäeva õhtu. Mees jällegi valmis kaevama minema, aga leidnud, et auk olnud täis aetud. Hakanud siis uuesti kaevama. Kaevanud jällegi: Esiti paistnud katla sang; kaevanud veel, juba paistnud pool katalt, kui jällegi kukk külas laulnud. Mees läinud nukral meelel koju ja heitnud puhkama. Unes näidatud jällegi ja üteltud, et kui sa kolmat korda veel lähed, siis saad püssiga vastu silmi. Mees jäänudki siis kartma, ega pole julgenudgi enam kaevama minna. Nõnda seisab sääl kivi all praegugi veel raha katal kõige rahaga.