23. Rahakoorma otsas.

J. Turp Aidust.

Viljandi-Valga postitee ääres seisab nõndanimetatud "Kolube laasik", kus järgmine lugu sündinud: Umbes paarikümne aasta eest läinu Kolube talu sulane laasiku soosse hobust söötma, pannud hobuse kammitsasse ja heitnud ise kuhja külje alla puhkama, mis laasiku ääres seisis. Vaevalt saanud aga une viirastus teda tabada, kui keegi hääl ütelnud: "Jaan, mis sa magad, tõuse üles, vaata, sääl eemal seisab raha koorem, võta ta omale ja päästa see vaene hing vaevast lahti, kes sääl otsas istub. Jaan mõtelnud unenäo olevat ja uinunud uueste. Natukese aja pärast äratanud hääl teda jälle ja kordanud sedasama. Kolmanda korra ajal otsegu tõmmatud ta üles ja hääl ütelnud: "Kas sa aru ei saa, mine nüüd, võta raha koorem õlale ja päästa see vaene hing vaevast lahti, liiguta ta asemeltgi ära!"

Jaan vaadanud ka tähendatud koha poole, näinud nagu kaltsu koorma olevat ja ühe inimese moodi kogu ka otsas istuvat. "Issa pojake, Püha vaimuke!" hüüdnud Jaan, löönud ristikese ette ja andnud jalgadel teada, kus kodu on. - Hommikul läinud Jaan vaatama, kuid nüüd ei olnud midagi näha, muud kui väike lohuke oli järele jäänud.

100 aasta pärast tulla koorem jälle nähtavale, ja kui siis keegi julge mees ta kohalt ära liigutada, jääda raha temale, ja vaene hing saada siis vaevast lahti.