2. Jaani-õhtune raha nõudmine.

D. Pruhl Metsikust.

Mees läinud teed mööda edasi ja kurtnud iseeneses: "Oh oleks mul raha, siis oleksin ma mees!"

Teine tundmata mees tulnud vasta ja ütelnud: "Mis sa raha puudust kurdad! Mine Jaani-õhtul metsa ja vaata, kus tuli paistab. Mine tule juurde ja viska hõbe-valget tulesse, ise mine edasi. Teisel päeval saad säält raha ja selle asja, mis tulle viskad. Aga hirmu sa ei tohi tunda, olgu sääl, mis tahes. Tagasi ei tohi sa vaadata!"

Mees oodanud Jaanipäeva õhtuni. Läinud siis metsa. Näinud tule. Läinud tule juurde. Pika habemega mees liigutanud raudhargiga suurt tuld. Nülitud hobune käinud ümber tule.

Mees läinud tulest mööda ja visanud oma hõbepislakkidega piibu tulle. Läinud edasi, aga vaadanud üle õla tagasi. Nii kui mees aga tagasi vaadanud, vajunud raha kolinal maa sisse.

Teisel päeval läinud mees raha vaatama, ei leidnud aga midagi.

Mees hakanud kurtma: "Nüüd olen piibust ilma!"

Kohe tulnud tundmata mees sinna ja ütelnud: "Mis sa kurdad! See on su oma süü, et rahast ja piibust ilma jäid! Miks sa vaatasid tagasi! Nüüd ole targem! Tule aasta pärast Jaani-õhtul. Kui sa ei eksi, siis saad raha!"

Mees oodanud teise Jaani-õhtuni. Läinud siis jälle vaatama. Näinud tule, läinud tulest mööda, visanud hõbe-preesi tulle.

Selle korra jooksnud must koer ümber tule; raudhargiga tulesorija olnud seesama habemega vanamees, kes mineva aastagi sorinud.

Mees läinud natukese maad edasi. Jäänud siis vähem seisma ja kuulama. Kuulanud, nagu oleks raha kõlinal maa sisse läinud.

Teisel päeval läinud mees vaatama. Leidnud preesi ja paar kamalu täit hõbe-raha maast.

Jälle tulnud tundmata mees mehe juurde ja ütelnud: "Mikspärast sa sinna seisma ja kuulama jäid? Selle pärast sa rohkem ei saa! Seda ma näen, et sinust õiget raha-augu leidjat ei saa! Jäta parem see raha-augu otsimine järele! Kui sa nii kahevahel oled, võib sulle raha-augu otsimisega õnnetustgi juhtuda!"

Selle pääle kadunud tundmata mees ära.

Mees näinud ka, et väike ümmargune auk maa sisse läinud, augu põhja aga ei ole paistnud.