18. Karksi lossi varandus.

E. Kitzberg Karksist.

Karksi kiriku kohale keldrisse maetud muiste suur varandus maha. Alles hiljemal ajal ehitatud sinna kohta kirik. Seda varandust ei saada aga keegi säält kätte. Vanatühi ise pidada ööd kui päevad selle varanduse juures vahti.

Mitu korda katsunud vanal ajal õpetaja kiriku vöörmündritega üheskoos seda varandust vaatama minna. Võtnud tule ja piibli kätte ja katsunud keldrisse tungida. Asjata! Ukse taga suure vaskvaadi otsas istunud must kass. Kass puhunud kohe tule ära. Pimedas aga ei pääsnud keegi enam edasi.

Lossi keldrite plaanid olla Rootsi viidud. Seda viisi ei tea keegi keldrite hulka ega käikude kohta.

Korra hakanud juudid seda varandust välja kaevama. Öö otsa teinud rnehed tööd. Praegu võib selle töö jälgi veel näha. Päeval aga tulnud takistused ette ja mehed pidanud töö pooleli jätma.