14. Rakvere naese rahasaak.

D. Pruhl Metsikust.

Korra läinud naene Rakvere lossi varemete vahele kõndima. Näinud keldri ust, läinud sisse. Küünal põlenud kesk tuba laua pääl. Laua ääres istunud kaks meest vastakute teine teisel pool lauda. Teine neist kirjutanud, teine vaadanud päält.

Ühes ääres olnud tuli. Üks mees sorinud orgiga tuld. Teises nurgas olnud rahahunnik. Mees seisnud juures, kühvel käes.

Laua nurgas istujad mehed küsinud naese käest: "Mis sa tahad! Mis sa otsid siit!"

Naene hakanud vabandama: "Kogemata juhtusin siia. Tulin varemete vahele kõndima, nägin ukse, astusin sisse!"

Laua ääres istuja mees ütelnud: "Mine siit ruttu välja. Kui sa kellegile ei räägi, mis siin kuuled ja näed, siis annan sulle palgaks -"

Kühvlimees ütelnud vahele: "Tõsta põll ülesse!"

Kui naene põlle ülesse tõstnud, visanud kühvlimees kühvlitäie hõberaha naese põlle sisse. Siis lükatud naene keldrist välja.

Üks hüüdnud ukse päält veel naesele järele: "Aga ole sa vait!"