1. Raha pärast tülis.

J. Ekemann Tapalt.

Ühele mehele näidatud unes, et tema põllu sees suure puu all raha-katel olla. Hall vanamees tulnud mehe juurde ja ütelnud: "Mine sinna suure tamme alla ja kaeva otse põhja poolt kahe juurika vahelt; siis leiad raha-katla. Aga siis üksi leiad raha-katla, kui sa selgel kuuvalgel ööl lähed urgitsema. Kellegagi ei tohi sa rääkida. Räägid sa, jääd raha-katlast ilma."

Mees oodanud kuuvalget ööd. Võtnud siis labida õlale ja läinud tamme alla. Näinud sääl hulga mehi tamme ümber tantsivat. Mehele tulnud suur hirm pääle. Jooksnud koju tagasi.

Teisel päeval rääkinud mees unenägu sõbrale. See ei tahtnud lugu uskuda. Teisel hommikul näeb aga mees: sõber tuleb tamme juurest, raud-kastike kaendlas.

Mees kohe küsima: "Kust sa tuled?"

Teine vasta: "Raha-augult!"

"No, mis sa leidsid?" küsinud mees.

Teine jälle: "Mis muud kui raha!"

Mees tahtnud pool osa enesele. Teine ei tahtnud anda. Hakanud riidlema. Teine rebinud teise käest raha-kasti ära.

Raha-augu kaevaja saanud viimaks ometi raha-kasti teise käest kätte. Hüüdnud ise võidurõõmuga: "Taga kuradile, ma ei saa nüüd sinu käest kätte!"

Vaevalt saanud mees sõnad suust, kui raha-kast nagu tina tuhka kadunud.

Küll otsinud mehed, aga mida sa otsid, kui kadunud. Läinud raha-augule veel vaatama, aga ei midagi.