Valdemar Vilder

Valdemar Vilder

Kui te minu jutust huvitatud olete, minu elu on nii kirju ja mitmekesine olnud. Seda ühte raamatusse ka ära ei mahuta. Ma olen ise mõelnud, kui ma hakkaksin ka oma memuaare kirjutama, siis tuleks võib-olla üks seitse kuni üheksa köidet.

Ja kes seda kõik lugeda jõuab?

Oma lapsed vähemalt loevad. (Naerab.)

See mõte on mõlkunud mul aastaid, aga ma olen kogu aeg tegelenud teiste inimestega. Ma olen eesti kunstnike biograafiaid koostanud, eesti kirjanike biograafiaid.

Kogu möödunud aasta, möödund aasta algusest peale läks eesti raamatuaasta ürituste korraldamiseks. Kogu aeg olen sõitnud eri osariikide vahel ja mobiliseerinud raamatunäituste ja kirjandusõhtute jaoks inimesi ja raamatuid, midagi tuhande neljasaja raamatu vedamine ühest osariigist teise. Eri kohtades on kaksteist raamatunäitust ühe aasta jooksul ja kõike ei jõudnudki teha.

Ma tahtsin teha veel eesti kunstnike või eesti kunstiraamatute ja eesti raamatugraafika näituse. Meil on terve hulk austraalia-eesti kunstnikke, kes on illustreerinud ka meil raamatuid, ja seda ma enam lihtsalt ei jaksanud teha. Nii palju kaugekõnesid hakkas juba tasku peale käima. Jah, ja aega jäi ka napiks. Ja noh, mis me sellest räägime, mis tegemata jäi.

Siin, kui minu eluloost huvitatud olete, siin on üks patakas intervjuusid ja artikleid minu viimaste aastate tegevusest ja ees on üks versioon minu eluloost kaunis kokkuvõtlikult.

Ma olen mitmel pool sees, Eesti kirjanike leksikonis ja enne seda Kruusi "Eesti kirjarahva leksikonis", aga need on muidugi keskendunud ainult selle kirjandusliku tegevuse aspektile.