Julius Vernik

Julius Vernik

Ma sain kodumaalt ühe raamatu veel ja sääl nad räägivad minust mitte väga ilusat juttu. Oi aeg! Ikka röövlite päälik. Ma ei tea, kas mul on copyt. Igasuguseid pabereid, neid korjub ka nii palju, et... Kord olin ma röövlite päälik (ümiseb). Sääl om paar tuttavat nime sees. See on ka pea tõsi, mis seal on.

Üks hirmsam asi mõtsast oli sääne, et pääle vihma tulivad sääsed. Need sääsed... Aga võrreldes nende sääskedega, mis siin maal, oli tuu naljategu.

Pealesõja aastad ma hakkasin peale Austrias. Ma tegin isegi väikse ajakirjandusetöö. Toimetasin "Värdjat". Salzburgis. Ja see asi hakkas lihtsalt pääle muidugi sääl. Sõda läbi, õieti midagi teha ei ole. Jänkid andsid süüa, no söök oli prii ja laager kah, aga teha ei ole mitte midagi. Aga mul üks sõber, üks Tõrva poiss oli, minust kümme aastat noorem umbes. Too kuidagi nokkis sealt välja vana kirjutusmasina, segaminipekstud. Siis tema ja mina teeme masina korda ja siis kerkis üles, et hakata seinalehte tegema. Materjali oli. Ma vaatasin, et Värdjas sobib hästi. Ja siis ilmus sinna Valtman. Tast pärast Ameerikas sai küllaltki populaarne karikaturist. Ta sai Pulitzeri auhinna isegi Ameerikas. Tuu tuli pärast, aga siis algul sai tehtud "Värdjat" neli eksemplaari kupeerpaberiga. Ühte ja teist kraami oli palju sääl.

Muidugi mind viidi ära, ma sinna tagasi enam ei pääsend. Puskariajamise pärast tegelikult. No Laane Miku pojad, need saavad kõigega hakkama: ma painutasin mõne toru kõvõraks ja sai seda puskarivabrikut tehtud. Ja no muidugi tubakat ka. Jänkid tulid ja siis viidi mind kodunt ära ja istud oma kolm kuud ära.

Kui ma siiamaale tuli, siis ikka viin oli väga lahja. Kui joodi ka mehe peale pudel, pold asigi, aga kui nüüd on pudel, siis pead kolm sünnipäeva, jõulud, lihavõtted ja siis pulma jaoks ka - ei ole enam, ei ole viinavõtjat.

Naine läks suvepuhkusele. Mul siin poissmehemaiguline lesepõlv. Ise küll võtsin kojamehe, koka- ja kojamehekohustused üle. Pühin korstnad ja kraamin koridori. Ikka korralikult, ikka üks kord aastas.

Mu naine on veel neli nädalit ära. Siis ma pean maja korda säädima. Muidu tuleb siia ja murra sääreluud ära. Ma ikka ütlen, et mul tuleb võtta see flantendloader. Teate, mis see tähendab? See on see caterpillar, millel on höövel ees. Flantenloader. Too kraabib kõik ära, mis ees on.