58. Vaigu kasutamisest

Vaiku korjati jah. Ega sis kammi es ole, sis sea sel'läst kakuti arjusid. Olli sihante penk, arjuse panti sinna sisse, vaik aeti sulas ja valati sis sinna pääle - sedasi tetti pääarju.

Vaiku pannas aava pääle kah ja soola. Paklase rõõva suitsu lasti kah katikise koha pääle ja sinna, kus pind sehen olli.

Nõusid vaigutedi kah, ku puunõu jooskma akasive ja sedäsi ärä pihasten olli.

Seepi keedeti vaigust kah - must olli ku kurivaim, võtved ästi puhtas käe ja puha. Keedeti iki sedasi ku muud seepi. Üten koortege sai korjat; mia sulati ärä ja ai sis rõõvast läbi, ilus selge olli. Vaiku panti seebi sekka kampuli asemele, ega sis kampuli es ole, see tulli ülem. Seebis keedeti ninda kõva lipe, et kana muna seis pääl.

ERA II 285, 288/9 (109-112) < Paistu khk., Paistu v., Otsa t. < Halliste khk. - Selma Lätt < Liisa Kutti, 62 a. (1940).

Vaigust (murdeti tõrvast) vt. veel nr. 4, 7, 9, 15, 60, 84.