45. Kasetohust palvekiri

Tallinna raatuses on üks palvekiri, mis kasetohu peale on kirjutatud. See lugu on järgmine. Enne inkvisitsiooni-kohtute aegus põle keegi tohtinud teada, missugust nuhtlust keegi kurjategija saab, kas piinamise või pea maharaiumise surma. Seal oli üks kohtuhärra von Kursel rääkinud oma prouale, et üks vang saab kolme päeva pärast ära hukatud timuka kerve läbi, pea maha löödud. Aga enne kui kolm päeva mööda jõudnud, olnud Tallinn juba seda juttu täis. Siis hakatud seda uurima, kes seda on rääkind. Viimaks tulnud välja, et Kurseli proua on rääkinud. Siis pandud v. Kursel vangi, miks tema seda prouale rääkis. Kui naisterahva kääs jutt, on ta kui tuli möllamas. Vang viidud ikka hukkamise paigale ja saand timuka kirve läbi surmatud. Vangimajas kirjutanud Kursel palvekirja ja palunud oma eksitust andeks, aga seda põle kuulda võetud. Kes teab, kust ta selle kasetohu sai, kus ta kirjutas. Kurselile pandud päitsed pähä ja proua tema selga istuma, et ta pidand neljakäpukile minema hukkamise paigale. Aga tee peal minnes Saiakangi all kukkunud ta maha ja nõrkenud ära. Seal löönd timukas tema pea otsast ära, ja senna kohta on uulitsa sisse prügitud mustast kividest rist, kus ta pea maha löödi.

Seal raatuses on üks suur piibel, mis on raudklamretega seina kulles kinni ja kõvaste lukus. Ja seal raatuses on neid vanu kohtuaktisid mõni tuhat. Senna kambri, kus see piibel on, senna ei tohi minna.

Seda juttu rääkis Pruuna valla koolmeister, kes raatuses teendriks oli ja seda musta risti Saiakangi all vaatamas käind, et see tõeste sündinud lugu on.

ERA II 199, 377/8 (3) < Ambla khk., Ambla v., Kuruküla - J. Neublau < Priidu Vahtrik (1938).