25. Seenealused mehekesed

1) Vaenelaps käis metsas seeni korjamas. Kui ta seene maast üles võttis, tuli seene juurika alt august üks all vanamees väl'lä ja küsis vaeselapse käest: "Kis sa oled ja mis sa siin teed?" Vaenelaps ütles: "Ma olen vaenelaps ja teenin leiba seenekorjamisega". Al'1 vanamees ütles: "Ma tahan sulle anda, kellega sa ennast toita võid." Vanamees andis vaeselapsele käsikibi ja ütles: "Kui sa käsikibile ütled jahvata, siis ta jahvatab, mis sul tarvis on." Vaenelaps jahvatas ja sai kõik, mis tal tarvis oli. Üks võeras mees nägi seda ja tahtis omale ka jahvatada. Kui ta jahvatas, siis käsikibi kukkus sinna seene auku ja kadus, siis jäi vaenelaps ja võerasmees mõlemad käsikibist ilma.

ERA II 200, 442 (4) < Märjamaa khk. < Rapla khk., Kabala v., Puhatu k. < Emilie Poom < Mari Paaks, s, 1871 (1938).

2) Ütskõrd nätte mõtsah, et sende ala tulliva' maa alt vällä väikese meehekese' nigu pupe'. Näil olliva' suurõ' habõna'. Noo olliva' seenealotsõ'. Inemestele ante noist tiidä, ja nä otsteva vällä ja saadeteva Peterbuure näütüse pääle.

ERA II 257, 298/9 (28) < Räpina v., Kõnnu k. - Paulopriit Voolaine < Maarja Tilkson (Palleka Maarja), s. 1861 (1939).