225. Tark koer Voks

Eläs ükskerd vanal ajal üks paroniherra, — me tämä nime en hakka nimetämä. Tämä oli vana poissmees, ja suvas käüvä ühtepuhku jahi pääl. Ja tämäl oli üks ilos pikkarane teräne ja tarka koera, sene nimi oli Voks. Herra suvas sedä Voksi ja pidas tädä oma juures öösel voodes magamas, ja see Voks ei jäänud kooski herrast maha, kas öösel vai päiväl; kuhu herra läks ehk liikus, sääl oli tämä ka kaasas. Ühel päiväl läks herra metsä jahi pääle. Voks läks ka kaasa; sääl nämäd olivad kaige päivä metsäs ehta saate. Ja toivad kaigesugusi loomi suur taaka. Vana kutser Ants nägi ja läks herrale vasta tee pääle; just mõisa verävä juures, sääl hakkasid juttu rääkima. Herra ütles Antsule: “Kas teäd ka, et miu Voks on ninda tarka, et tämä teedä ja saab arvo kaig, midä mö praigo räägimö, aga nindapalju on viga, et tämä ei oska rääki.” Noh Ants ütles herrale: “Selle voib jo abi tehä. Täda voib vijä Vändra kurttumma koulu, küll tädä sääl obedada rääkima.” Noh Voks kuuli sedä juttu, nilpas keeld ja libutas saba, tämäl oli üva meel, et tädä koulu vijä. Paroniherra oli ka senegä nous ja saatas toisel päiväl Antsuda Voksida koulu veemä; herra andas ka tämäle kirja kaasa ja käskes anda koulmeistri kätte. Sääl anneti kõhe Voksile omaperäld tuba ja anneti tämäle kohe süvvä ja juvva, ja tiimä patja permando pääle, kus tämä magama käüb, sije saate oli asjad kaig üväd. Noh üväkäine küll! Senest ajast läks kolm viiko möödä, herral tuli igavä Voksida ja ütles Antsule: “See oda ja mäne tädä nägemä ja kuulama, midä tämä sääl tekko, kas on joo midagi opind!” Noh Ants läks ja kävi sääl Vändräs Voksida nägemäs. Herra ootles joo Antsuda, et saab midägi uudist kuulla. Noh nüüd herra hakkas küsümä Antsuld, midä tämäle kuulu, ja kas on joo midägi opind rääkima. “Ja, üväst rääkis joo, ja tämä küsüs miuld, midä sinne moisa poole kuulub, kas paroniherra käüb veel iga ööse köögi-Mari juures tümi kengigä; ja ütles veel, et kui tämä ükskord koulust vällä tullo, siis lubas veel paremast rääki.” Noh, kui herra sedä juttu kuuli, siis ütles Antsule pahamelega: “See mäne hoome sinne, ja tee tämäle otsa pääle; taba tämä vällä, et tämä oma jalga enamb sije ei tõsta; muidu tullo ja rääki kaig asjad siin ülese, midä tämä siin moisas on kuuld ja nähänd.” Antsul taas teereiso ees, paroniherra käsgö peäb täütämä. Tämä läks ja ütles koulmeistrile, et paroniherra palub Voksida monest päiväst kotta lubada. Noh, koulmeister lubas; nüüd nämäd tulivad üvä meelega ja saivad maanistee pääle; sääl tuli neile vasta üks talomees; see nägi sedä ilosa koera ja küsüs: “Kuule, külämees, möö sene koera vällä, mee ostan tädä omale!” Ja Ants ütles: “Möön küll, kui maksad miule kolm rupla.” Talomees oli ka senegä nous ja ottas karmandost kolm rupla ja kaupa oli valmis. Talomees küsüs veel: “Midä tämä nimi on?” — “Tämä nimi on Voks. Anna tämäle üvast süvvä ja peä tämäst lugu ja hoold!” — Ja nüüd sioti Voksile paula kaula ja läksiväd kumpki oma teed. Moisa ligi oli üks kabaka, Ants läks kabaka siisse, ja jõi koirn rupla vällä, ja pidäs veel Voksi pominko. Sinnesaate oli Voksil küll üvä elo, kui tämä koulus ei käünd, aga peräst koulu hakkas tämä käbäläd kehnost käümä. Nüüd kuulemo, midä see Voks sääl uvve peremehe juures tekko. Tämäle anneti sääl süvvä ja juvva, aga Voks ei vahtind söömise päälegi, vaid ulvus ja luetas: tämäl oli igävä oma herrada. Uus peremees tegi tämäle putka ouve, sidos tämäle paula kaula ja vei tädä sinne putka. Üväkäine küll, sääl tuli taas Voksile üks krempel ette. Sel peremehel oli üks tüdär, see magas lagas. Maa pool on praigogi see moodi, ei tüdöd makkad kesäl soojaga lagas, ninda oli lugu ka sene tüdögä. Tämäl kävi üks kavaler iga ööse aiga veetämäs ja juttu rääkimas, noh, eks Voks kaig nägi ja kuuli. Hoomiko perenaine läks tämäle süvvä veemä, ninda siis tämä rääkis kaig perenaisele üles, mida nägi ja kuuli. Nüüd see peretüttö hakkas tädä vihkama; ühel päival tuli sinne üks riidekaupleja (kandja), see vahestas riiede vasta Voksi ja nüüd saivad kaig oma rahu, paron, köögi-Mari ja talotüttö, ninda oli Voksi elolugu.

AES, MT 223, 4/10 < Vaivara khk., Kutru k. < Juhan Remmel (1938).