183. Joomamehe ärkamine

Mies tuli üesse Narvast Kaidmale. Õli tuplist viina võttand ja jäi rekke magama. Mehel õli vast õige obone õssetud ühelt Toila mehelt ja eks sie kierand Jõhvist Toila pääle. Toila ranna ääres tulid undid vasta. Tappasid obose maha ja seid nahka, aga mies ei tiadand kedaki ja magas edesi. Ükskõrd tieb silmad lahti ja nääb: obone konotab aisude vahel ega lähegi edasi. Tõmbas piitsaga ia sätteka siis rohkemb ei õld vaja, Mies lendas kõige riega Toila rannast alle ja [jäi] kasukapidi ühe puu külge rippuma. Viin õli ku pihuga piast võetud, Päästas enese lahti ja läks alle vahtima. Regi õli puhta puru ja rie all oli surrud undi kere. Sie vist rangide siest näris obose kontisi ja tõmbas ehmatusega rie kaldast alle.

ERA II 166, 502/3 (23) < Iisaku khk., Illuka v., Kaidma k. < Mäetaguse v. — Armilda Hallik < Kai Hallikas, s. 1873 (1938).