174. Vabadikul pole kahte hunti vaja

Kord tuli ühe saunamehe juure õue kaks unti. Saunamees läbi ukse nägi, et oli kaks unti, ja akkas urjutama: “To-ohh! urjääh! ega vabadikul kahte tarvis ole, ühest saab küll!” Undid piilusid koera. Undid olid koerte peale maiad, samati läksid ka varsade kallale. Noored ruunad oidsid varsasid. Vars seisis noore ruuna kaela all, see oidis pea maas ja lõi tagumiste jalgadega. Esimese jalaga kaapas undi oma alla ja lõi tagumistega surnuks. Sellepärast pandi ruunad teravasse rauda. Samati kaitsesid ka täkud märasid ja varsu untide eest, aga täkkusid märade ulka palju ei lastud, sest nad tülitasid märasid ja ei last neid rahulikult süia.

ERA II 272, 60 (5) < Haljala khk., Aaspere v. < Põltsamaa — J. A. Reepärg < Paul Pärismaa, s. 1873 (1940).