122. Metshaldjad kasvatavad linde

Metsalgiad olla vanal aal metsa pandud rahvas. Nemad olla metsa üle valitsejad ja elavad metses. Neil olevat oma naised ja lapsed, ja nad olla väga ilusad ja targad inimesed. Kui inimene metses juhtub nende jälgide piale minema, siis eksima ta kohe ära. Metsalgiad piavad lindude üle valitsema ja on neil koa meheleminijad tütred ja naisevõtjad poegi. Nemad elama hästi suurte ja paksu metsade sees, kus seesugused vagased kohad on ja kus inimesed pailut ei käi. Neid piab vahest koa ära surema niisamma kui inimesi ja piab juure sündima. Mitmed inimesed on vanal aal metsalgiad näind suurtes metsade põhjas laagres olema, kus hulk ilusaid metsaneiusid on mängind ja tantsind ja metsa nooredmehed on kannelt mängind. Et see mäng on väga ilus kuulata old, - inimesed ei oskama nii hiasti ega ilusasti kannelt lüia kui algiad. Ja mitmed inimesed on metsalgiat üksikult metses näind lindusi söötma. Nanda on ükskord üks noormees metsa läind noori tedresid püidma. Ta aand üht karja noori tedresid taga. Tedred läind eest ära paksu metsa sisse, ja noor kütt läind järele. Sial näind ta korraga häkitselt ühte ilusad noort naisterahvast, kis tema eest on tedresid ära hirmutand. Noor mees läind talle ligemalle ja küsind: "Kis sa oled?" - Metsaneitsi ehmatand esti koa ära, aga pärast hakkand ta poisiga kõnelema ja ööld: "Need noored tedred on minu kasvatud. Ma söötsin neid ja hoidsin. Aga kui teie neid täna homiku hakkasite taga aama, siis oli mul väga hale meel ja kahju neist noorest lindudest. Ja sellepärast hirmutasin ma neid teie eest ära ühte puhku: eemalle, sest ma ei tahaks neid veel mitte lasta ära surmata." - Sellepiale kadund see metsaneitsi jälle metsa ära. Noormees last oma püssi muidu tühjaks ja põle änam tedresid taga aand. Tedred läind nii julgeks, et tuld nooremehe ligidalle sööma ja joosma. Sest aast ei ole noormees änam noori tedresid laskma läind.

H II 39, 636/8 (660) < Koeru khk., Vaali, Ahuvere k. - Hans Anton Schultz < ühe vana küti jutt. (1892).