106. Turbalõikamisest

1) Turbaid on talupidajad aluspõhuks tarvitama akand uuemal ajal, aga mõisates on juba ammugi turbaid lõigatud. Aaspere Kaaniksoost oli lõigatud vanast turbaid. Turbaaugud sammeldusid ajajooksul ära. Aukudesse jäid obused sisse, et läksid pikka rohtu sööma, mis aukudes kasvas. Siis seltsiga aitasime välja. Uuemal ajal akati sealtsamast soost turbaid lõikama. Mehed said 3 rubla kubu eest ja vedasid küüni, kuhu mahtus sisse 300 kubikut. August Viltrop kauples turbalõikuse oma peale ja sai mõisast täie raha küünitäie turbaste eest. Tema palkas mehed raha ette ja vahtis niisama pealt. Teenis omale vaheraha. Niisukesi mehi on old, kes kauplevad terve töö ära, palkavad töömehi odavamalt ja teenivad ise vahepealt. Pokri Ehrlei (Ehrlich) ehitas Sauste soosse küünid ja sai ka vahekasu, aga kõik kadus: sõid ja jõid ästi ja kulutas kõik ära. Ta pidi ehitama poja koha peale Auküla piiri ääres savimaja. Saviauk on seal juures. Maja laen anti kätte, tema aga kulutas oma elamiseks raha ära. Akati laenu tagasi nõudma, jäi ätta ja suri.

ERA II 272, 289/90 (9) < Haljala khk., Aaspere v., Sauste as. < Võipere k. - J. A. Reepärg < Jakob Pilli, s. 1857 (1940).

2) Turbamättaid veetakse kalgi ja kuiva ajaga kodu ja varju alla; siis saab talvel loomade alla lautades neist lehmade kuiv ase ja ei saa nendel enneaegu vasikaid.

E 47307 (67) < Rõuge khk. - I. Gutves (1910).