61. Kuidas sõrulased vanasti kalu lugesid

Sõrulased müüsid vanasti ning müüvad praegugi veel kalu (räimid) ikka sadade kaupa. Tulgu müüdav arv mitme tuhande peale, kuid siiski kestab sadade lugemine ikka edasi, näiteks: 10 sada, 15, 20, 30 sada ja nõnda edasi, kuna tuhandeid arvesse ei vööta. Mitte üksi müütilise korral ei arvesta kalurid kalu sadade kaupa, vaid ka rannas oma keskel. Näiteks kui keegi tuttav kalurilt küsib: "Noh, kudas täna ööse kalapüük õnnistas kah?" vastab see, kui kalasaak keskmine: "Ei või nuriseda, saime oma paarkümmend sada mehe päält." Kaladeks kutsutakse ainult räimed, kuna teised äärkalad kala nime ei kanna, nagu tursad, lestad, haavid jne.; neid kutsutakse ikka nimepidi.

Kalu loeti müügi ajal vanasti järgmiselt: vööti kaks kala korraga pihku ja alustati peale: ühest kuni kahekümneni loeti harilikul viisil, kuid siis algas: üks kolmat, kaks kolmat, kolm kolmat, neli kolmat, viis kolmat, kuus kolmat, seitse kolmat, kaheksa kolmat, üheksa kolmat, kolmkümend, üks neljat jne. - kuni neljakümneni, üks viiet - kuni viiekümneni. Nüüd oli üks sada juba loetud, ja kui kalu suuremal arvul sai vöötud, siis pandi üks kala eraldi kõrvale ja alustati uut sada lugema, mis niisama ka toimetati, ning jällegi üks kala kõrvale pandi, esimese juure. See kordus seni, kuni nõutav kalade arv täis sai, kusjuures eraldi pandud kalade järgi sai loetud kalade arvu kontrollitud. - Nõnda lugesid siis sõrulased vanasti kalu, kuna nüüdsel ajal juba harilikul viisil loetakse.

Lestaloomus loetakse Tagarannas paadipärast välja.

E 66874/6 (13) < Jämaja khk., Torgu - A. Kuldsaar (1930).