Tuulispea

vihkuri, vihtsherä, viihkuri, tuulispää

T on loodusnähtusi, mis vadjalastel (nagu ka paljudel teistel naaberrahvastel) on selgelt mütologiseeritud ning seostatud ennekõike negatiivsete ilmingutega (vt paha). Osades teadetes on otse öeldud t on pahaa voima. Liiva üles keerutavat t-d on tõlgendatud paha tantsimisega. Üldistavalt on t võinud tulla mistahes pahast. T-d on kardetud heinateo rikkujana, pöörisena on ta võinud poisi maas õhku tõsta. T-ga kokku puutudes on võidud haigeks jääda.

T taga on võidud näha ka konkreetset isikut. Ennekõike on t-d peetud nõia ilminguks (vt Nõidus). Ühe teate järgi tekkivat nõia suremisel t või suur tuisk. Tuleb siiski arvata, et ennekõike on t-d peetud nõia konkreetseks tahteavalduseks ja ajaliseks ümberkehastuseks, mille vastu on aidanud käega ristimärgi tegemine, aga ka vana pussi viskamine t poole, kusjuures ühel juhul on öeldud siz mee soila sannikolõ, mitä sie tuõt koerut te,tshemä! Teisalt on arvatud, et t põhjustajaks on enesetapja, kel pärast surma rahu pole ning kes seetõttu t-ks käima aetakse.

T-d kui nähtust, mida võib esile kutsuda, iseloomustab uskumus, et see, kes kõvasti vilistab, t-d ennustab.

MA

Tagasi