'Keedad vett, valad sinna suhkrut (kolm liitrit vett ja kilo suhkrut), on vaja sada grammi pärmi ja kaks lusikatäit jahu; pärm hakkab suhkruga käärima, paned vette'. |
Õlleankur ja lehter. Mordva ANSV Zubovo-Poljana raj. Podljassovo k. E. Saarde, 1965. (Fk 1437:171) |
'Pärmi säilitada suvel; kui vaid ostad, see peenendatakse paberi peal ja esikusse või maja pööningule kuivama, et oleks varjus; talvel külmetatakse, kui tuppa tood, valatakse külmale pärmile peale kaevuvesi'. |
'Keedad vee, valad jahu ja hästi kloppida. Enne seda kui hakkad segama, valada humalat; ja et pärm hakkaks käima, hoida talvel põranda all ja suvel keldris'. |
'Humalat keetsid ja tegid magusaks. Jahutavad ja panevad käima. Sellesse tehti taigen'. |
'Valad potti vett, sisse rukkijahu, segavad ja ahju; jäetakse ahju; keedad neli või viis päeva; hiljem valad nõusse, peale kaevuvett, pärmi paned käärima, natuke jahu kalja peale, hapneb selle pärmiga'. |
'Võtame kuivikud, teeme pärmi, võtame suure toobri, sinna keev vesi; hiljem valame sinna kuivikud ja pärmi, suhkru; kolme päeva pärast tuleb see kali kurnata läbi marli, saab juba juua'. |
'Suhkrupeedi puhastavad, pesevad puhtalt, hoiavad kolm või neli päeva kuumas ahjus, et hauduks paremini, ta keeb mustaks ja valavad künasse, valatakse pärmi, vett ja tuleb maitsev kali'. |
Sünnipäevalaual mordva õlu «Tolstjak», viin, soolapekk. Kala on tervelt suitsutatud (külmsuitsu) heeringas. Mordva, Saransk. I. Särg, 1999. |
'Magusa juuretise teed, jahtub, sisse paned pärmi'. |
'Võtame pärmi, keedame vee, segame vee suhkruga, kuus päeva hiljem kogume samagonniajamise aparaati'. |