Nikitapäev

3. (16.) aprill

Vene-õigeusu kirik tähistab samal päeval veel teisigi pühi peale pühakuks kuulutatud vaga Niketase ehk Nikita surma (824. a.) mälestuspäeva. P. Melnikov on mordvalaste rahvakalendri tavandis märkinud seda kui kalaõnne taotlemise päeva (Melnikov 1981: 57-58). Seostumise nikitapäevaga on nähtavasti määranud ajaline sobivus - tegemist oli kevadise kalade kudemisrände ning uue kalapüügihooaja algusse jääva kuupäevaga.

[Kalapüük]
Kalapüük Moksha jõe ääres. Pensa kub., Krasnoslobodski mk., Valgapino k. (Mordva ANSV, Kovõlkino raj.) E. Saarde, 1965. (Fk 1437:119)

Päeva tähistusse kuulus palvus pöördumisega kalajumaluse poole, seejuures uputati jõkke või järve ohvrianniks hobune. Jumaluse nimetused - mdM aksha kal ja mdE asho kal ('valge kala') tähistavad kalur-küti-kultuurist pärit kujutlust suurest kalast kui üleloomulikust olendist. Mordvalaste maailmatekke müüdi kolm valget kala on tuurlaste sugukonna esindajad beluuga, sevrjuuga ja vene tuur (Harva 1942: 89).