KASUTATUD ALLIKAD JA KIRJANDUS

Käsikirjalised allikad:

Eesti Kirjandusmuuseumis:

Eesti Rahvaluule Arhiivi kogud:

EFA, soome-ugri 1: 1 - 22. Hiiemäe, M. 1999. Mokshamordva rahvakalendrist tänapäeval.
RKM, soome-ugri 5: 9 - 102. Danilov, V. 1965; 1967. Mordovskie (erzan') narodnye pesni, platshi ob umershikh, i na provode soldata v armiu, predrozhestvennye pesni (kaljadki). Zapisannye v sele Mordovskoe Afonkino (Erzan' Okhonkina), Tatarskoi ASSR, Tsheremshanskogo raiona.
RKM, Tshuvashev 1: 101 - 158. Tshuvashev, M. 1965 - 1966. Tejteren' pija kudo (devitshii dom bragi). Obriad hudozhestvenno-tvortsheskoi samodeiatel'nosti mordovskikh selenii levoberezhia Volgi, bytovavshei do kontsa XIX veka.

Eesti Rahva Muuseumis:

EA = Eesti Rahva Muuseumi etnograafiline arhiiv

EA 118 : 8 - 73. Saarde, E. 1965. Etnograafilist teatmematerjali moksha-mordvalaste kohta.
EA 218: 64-159. Mikkor, M. 1988. Etnograafilisi materjale inimese elutähtpäevadega seotud kombestiku ning peremärkide kohta Mordvast Kotshkurovi raj. Sabajevo külast.
EA 218 : 245 - 331. Mikkor, M. 1989.Teateid ersa mordvalaste perekonnakombestiku, kalendritähtpäevade, asustuse, elatusalade ja muu eluolu kohta (Mordva ANSV Kotshkurovi raj. Sabajevo k. ja Dubjonki raj. Povodimovo k.).
EA 218: 332-370. Alatalu, R. 1989. Teateid ersa mordvalaste perekonnakombestiku, kalendritähtpäevade, asustuse, elatusalade ja muu eluolu kohta (Mordva ANSV Kotshkurovi raj. Sabajevo k. ja Dubjonki raj. Povodimovo k.).
EA 224 : 144 -176. Sarv, H. 1983. Teatmematerjali Tatari ANSV, Bashkiiri ANSV ja Kuibõshevi oblasti mordvalastest, 1983. a.
EA 224 : 177 - 208. Sarv, H. 1984. Teatmematerjali moksha-mordvalastest Mordva ANSV Zubovo-Poljana rajooni Mordovski Pimburi külast, 1984.
EA 224 : 209 - 238. Sarv, H. 1985. Teatmematerjali moksha-mordvalastest Mordva ANSV Kovõlkino rajooni Staroje Pshenevo, Tshekassevõ Poljanõ, Novoje Pshenevo ja Mordovskaja Avgura küladest, 1985. a.

Fk = Eesti Rahva Muuseumi fotokogu

Tartu Ülikoolis:

Niit, E. 1969. Toitlusalane sõnavara Mordva ANSV Ardatovi rajooni Ketshenbije murrakus. Diplomitöö. Käsikiri TÜ uurali õppetoolis. Tartu.
Uip, P. 1968. Karjandusalast sõnavara Mordva ANSV Ardatovi rajooni Ketshenbije küla murrakus. Kursusetöö. Käsikiri TÜ uurali õppetoolis. Tartu.

Kirjandus:

Ariste, P. 1969. Vadja rahvakalender. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Emakeele Seltsi toimetised nr. 8. Tallinn.
Bojarkin, N. 1995. Mordva pillimuusika tüübid. Sümbolprogrammilise iseloomuga pillilood. - Rahvausund tänapäeval. Toim. M. Hiiemäe ja M. Kõiva. Tartu, lk. 18-24.
Bryzhinski, V. S. 1985. Narodnyi teatr mordvy. Saransk.
Devjatkina, T. P. 1998. Mifologia mordvy. Saransk.
Eesti esiajalugu. 1982. Koost. L. Jaanits, S. Laul, V. Lõugas, E. Tõnisson. Tallinn.
Hagu, P. 1976. Obriad pervogo vesennego vygona skota v Setu. Folkloor ja poeetika. Tartu, lk. 3-24.
Harva, U. 1942. Mordvalaisten muinasusko. Suomen suvun uskonnot VI. Porvoo-Helsinki.
Hiiemäe 1984 = Eesti rahvakalender III. 1984. Koost. M. Hiiemäe. Tallinn.
Hiiemäe, M. 1993. Kuukalendri nädal ja ajaarvamine. Keel ja Kirjandus, nr. 3, lk. 16-20.
Imaikina, V. L. 1972. Mordovskie vesennie kalendarnye pesni. - Problemy izutshenia finno-ugorskogo folklora. Saransk, lk. 218-224.
Imaikina, V. L. 1975. Osennie obriady mordovskogo kalendaria. - Voprosy finno-ugrovedenia. Saransk.
Jevsevev, M. J. 1914. Brattshiny i drugie religioznye obriady mordvy Penzenskoi gubernii. S-Peterburg.
Jevsevev, M. J. 1966. Izbrannye trudy. III. 5. Saransk.
Kornishina, G. A. 1999. Sesonnye obriady mordvy. Istoritsheskie korni i traditsionnye formy bytovania. Utshebnoe sposobie po spetskursu. Saransk.
Kozlova, K. I. 1964. Etnografia narodov Povolzhia. Moskva.
Melnikov, P. I. (Andrei Petsherski).1981. Otsherki mordvy. Saransk.
Mokshin, N. F. 1998. Religioznye verovania mordvy. Izd 2-e. Saransk.
Nilsson, M. 1920. Primitive time reckoning. Lund.
Popov, A. I. 1972. Voprosy istoritsheskogo folklora finno-ugorskih narodov. - Problemy izutshenia finno-ugorskogo folklora. Saransk.
Propp, V. J. 1963. Russkie agrarnye prazdniki. (Opyt istoriko-etnografitsheskogo issledovania). Leningrad.
Samorodov, K. T. 1980. Mordovskaia obriadovaia poezia. Saransk.
Samoshkin, A. T. 1972. Obriadovye improvizatsii i narodnye tshastushki Mordvy. - Problemy izutshenia finno-ugorskogo folklora. Saransk, lk. 210-216.
Sokolova, V. K. 1979. Vesenne-letnie kalendarnye obriady russkikh, ukraintsev i belorusov. XIX - natshalo XX v. Moskva.
Shapovalova, T. T. 1974. Jegorievskii tsikl vesennikh kalendarnykh obriadov u slavianskikh narodov i sviazannyi s nim folklor. Folklor i etnografia. Obriady i obriadovyi folklor. Leningrad, lk. 125-135.
Zelenin, D. 1927 Russische (Ostslavische) Volkskunde. Berlin und Leipzig.
Tshitsherov, V. I. 1957. Zimnii period russkogo zemledeltsheskogo kalendaria XVI-XIX vekov. Moskva.
Vinokurova, I. J. 1996. Traditsionnyie prazdniki vepsov prionezhia (konets XIX - natshalo XX v.). Petrozavodsk.