Kaasani jumalaema päev

22. oktoober (4. november)

Vene-õigeusu kirikus tähistatav Kaasani jumalaema ikooni püha (rahvasuus kaasani maarjapäev ehk kasansk) on seotud Venemaa ajalooga. Selle püha lähtepunkt on Moskva ja Venemaa pääsemine poolakate interventsioonist (Moskva sai vabaks 17. X 1612. a.).

Jumalaema päeva nimetuse täpsustamine Mordvamaal tuttava toponüümiga pole nähtavasti tähtpäeva tuntusele mordvalaste seas mõju avaldanud. Siiski on andmeid, et sügisene ohvritoomine rehehaldjale võis toimuda muude tähtpäevade kõrval kaasani jumalaema päeva paiku. Perenaine ja peremees läksid rehealla paluma, et rehehaldjas vilja ära ei kõrvetaks ja viisid ohvrianniks kaasa kana (Harva 1942: 186) või punase kuke (Devjatkina 1998: 53-54), mis viitab seosele tuleohuga. Ohvri viimine rehehaldjale toimus igal aastal ühel ja samal ajal. P. Melnikovi järgi vältas sügiseste suguvõsapalvuste periood peaaegu kõikjal pokrovist kasanskini (Melnikov 1981: 80).