Toonela, too ilm

Toonela, too ilm, teispoolsus, sealpoolsus (mdM tona shi, mdE tona tshi; mdEM tona ’too’, mdM shi, mdE tshi ’päev’).

Tona shi on hauatagune ilm, kus elavad surnud ja nende hinged. Kuna teine ilm asub maa all, kujutatakse seda pimeda ja sünge paigana. Ersad-mokshad pidasid sealpoolset elu maise elu jätkuks: seal külvatakse, peetakse mesilasi, abiellutakse ja sünnitatakse lapsi. Ausad elavad seal külluses ja autud keevad tõrvatünnis. Nõiad, enesetapjad ja viinasurma surnud on aga kaelast saadik tules.

Surnud usuti teises ilmas elavat sugukondades ja seetõttu saadeti neile tervisi ja soovitusi ning paluti edasi öelda, kuidas kodus elatakse. Kuna surnud vajavad toitu, riideid ja igapäevaseid tarbeesemeid, kraapisid elavad erinevaid esemeid noaga, arvates, et sel kombel saavad surnud endale vajalikke asju.

Teises ilmas surevad lahkunud teist korda ja tõusevad uuele kõrgemale tasandile. Teine surm saabub siis, kui sureb veel keegi samast perest. Teist korda surnud inimest nimetati vanataadiks (mdM sire at'a). Samas usuti, et surnud võivad öösel haudadest välja tulla elavate juurde kahju tegema või neid aitama. Teises ilmas arvati keha ja hing teineteisest lahus olevat.

Hiljem hakati õigeusu mõjul jagama teist ilma põrguks ja paradiisiks. Tekkis kujutelm viimsepäevakohtust (mdM tona er'aman' sud), kus kaalutakse pattude raskust. Kuus nädalat pärast surma lähevad süütud paradiisi ja patused põrgusse.

Paradiis arvatakse sarnanevat maise ilmaga - seal on päike, linnud ja aed, põrgus seevastu on aga pime. Itkudes on teekond teise ilma vaevarikas. Sõltumata sellest, kas surnud inimene on määratud taevasesse paradiisi või maa-alusesse põrgusse, peab ta läbima 25 trepiastet. Igal astmel peab ta andma vastuseid oma selle ilma tegude kohta (jumalasse uskumise, haigetesse ja kerjustesse suhtumise jne kohta). Teise ilma oli võimalik jõuda ka juuste ja küünte abil. Tuletõkke ületamisel osteti end rahaga vabaks.

Vasika unes nägemine tähendas teise ilma nägemist.

Harva, U. Die religiosen Vorstellungen der Mordwinen. Helsinki 1952;