Seajumal

Seajumal (mdE Tuvon'paz; mdE tuvo ’siga’, mdE paz ’jumal’).

Seajumal Tuvon'paz assotsieerus maa ja koduloomade viljakust kehastava rituaalse loomaga.

Uue aasta esimesel päeval korraldasid ersad tavaliselt Tuvon'paz i auks palvuse, mille eel järgiti mitmeid reegleid: lauda- ja toapõrand kaeti õlgedega, mõnda aega hoiti ohvriks valitud siga toas ja nuumati teda tublisti jne. Palves paluti kaitsta sigu huntide ja taudide eest ning läkitada neile viljakust. Peremees käis seapead kätel kandes koos lastega ümber rituaalse kivi, lauda ja sigala. Ees kõndiv ja seasaba suus hoidev laps puistas isa jalge ette teravilja. Pärast kodust söömaaega mattis perenaine sea kõrvad ja kärsa maja esinurga alla, seapea aga pandi läve alla.

Aastavahetusel ja jõulude ajal oli mokshadelgi kombeks tuua lauale viljakust ja küllust sümboliseerivad keedetud seapea ja -jalad. *Tantsukodu (Kshtiman' kud) peol pühendati seale rituaalne tants (tantsiti pilliloo Tuva saatel) ja mäng “Tuvon' panemat” ('põrsaste väljaajamine').

Melnikov P. I. (Andrei Petshorski). Otsherki mordvy. Saransk 1981.