Menstruatsioon, kuupuhastus

Menstruatsioon, kuupuhastus (mdM od'ozhat; vn odjezhda 'riided'; mdE mes'atshnoit' vn mesjatshnõi 'kuupuhastus').

Kuupuhastuse ajal usuti neiu või naine olevat “roojane” ning sellega seoses kehtisid erinevad ettekirjutused ja keelud. Menstruatsiooni varjati hoolikalt kõrvaliste silmade eest, muidu võis kuupuhastus muutuda vererohkeks ja kauakestvaks. Menstruatsiooni verd kasutasid nõiad kaetamiseks ja nõidumiseks. Kuuriideid tohtis pesta alles kuupuhastusaja lõppedes (õhtul) ning pesuvesi tuli valada kõrvalisse kohta.

Esimese menstruatsiooni verega määritud pesu peideti samuti hoolikalt võõraste silmade eest. Tüdruku kohta, kellel algas esimene kuupuhastus, üteldi, et ta “lakkas kasvamast” (mdM lotkas' kasomda) ehk “sai neiuks” (mdM stir'ks aras'). Varem sellised tüdrukud isoleeriti - saadeti erilisse majja. Täiskasvanu ikka jõudmine peegeldus neiu käitumises, kõnnakus, riietuses ja ehetes - pea kaeti rätikuga, kaela riputati kaelakee ja kõrva kõrvarõngad.

Karmilt oli keelatud koos pesta mitme naise pesu, kuna usuti, et menstruaalveri võis “seguneda” (mdM shor'avoms). Kui naisel või neiul olid tsüklihäired või verd tuli palju, sooritati pesupesemisel parandamisriitus: võeti kolm korda kamaluga pesuleotusvett ja üteldi: “Mulle jätkub sellest” (mdM mondine sati tn'ars'). Menstruatsiooni esilekutsumiseks (raseduse katkestamiseks) köeti sauna või aurutati jalgu kuumas soolases vees.

Keeldude ja piirangute eesmärk oli kaitsta inimesi ja avalikke kohti “roojaste” naiste eest. Kuupuhastuse ajal ei tohtinud osaleda palvustel, käia ristsetel, kirikus ja kalmistul; puudutada ikoone ja püha vett; süüdata küünlaid õlilambi ees. “Roojane” naine ei tohtinud teha ka mõningaid majapidamistöid: hapendada kapsast, käia aias õunte järel (õunad kuivavad ära) ja mingit tööd alustada.

Kui naisel menstruatsioonid lakkasid, peeti teda “puhtaks” ja ta sai uue sotsiaalse staatuse - teda kutsuti lapse ja surnu rituaalsele pesemisele, sünnituste vastuvõtmisele.

Jooki, millesse oli segatud mõned tilgad kuupuhastusverd, kasutati armumaagias poiste võlumiseks ja ka ravimiseks. Laste sünnimärke määriti kolm korda neitsi verega.