Ehitisehaldjas

Ehitisehaldjas, puukoore ja palgi jumal (mdE Keren'-shotshkon'paz; ker 'puukoor', shotshko 'palk', paz 'jumal'; mdE At'avton' ker'ze, at'a 'ätt').

Ersa pulmalauludes ja itkudes esineb ehitisehaldjas koos muude kodu kaitsvate haldjatega (majahaldjas Kudava, sugukonna ning õue ja kõikide ehitiste kaitsja taluema mdE Jurhtava). Ehitamist alustades pandi igasse uue maja nurka kivi. Nõiduse ja tulekahju vastu asetati tulevase pühasenurga asukohta esimese palgirea peale rätik hirsitangu, soola, vaha ja söega ning öeldi palve Jurhtava ja Keren'-shotshkon'pazi auks, kellelt paluti tervist ja karja juurdekasvu. Nende auks tapeti pärast põllutööde lõpetamist kukk, kelle veri valati õues ohvrikivi alla, palves külluslikku elu paludes.

UPTMN. T. 7, tsh 3. Kalendarno-obrjadovyje pesni i zagovory. Saransk 1981.